Astorovci – prví americkí milionári

HABERL
23. januára 2015

Niektoré slávne podnikateľské rodiny sa zapísali do histórie veľkými písmenami. Nech už pôsobili v akýchkoľvek obchodných oblastiach, ich meno je dobre známe a naďalej sa šíri vo finančnom svete. Jednou z takýchto rodín je aj klan Astorovcov, ktorí dokázali vybudovať bohaté a vplyvné obchodné impérium. Pre obchodníkov je meno Astorovci určite dobre známe, veď táto rodina sa môže pochváliť […]

Niektoré slávne podnikateľské rodiny sa zapísali do histórie veľkými písmenami. Nech už pôsobili v akýchkoľvek obchodných oblastiach, ich meno je dobre známe a naďalej sa šíri vo finančnom svete. Jednou z takýchto rodín je aj klan Astorovcov, ktorí dokázali vybudovať bohaté a vplyvné obchodné impérium.

Pre obchodníkov je meno Astorovci určite dobre známe, veď táto rodina sa môže pochváliť bohatstvom, kontaktmi a samozrejme aj vplyvom na dianie v najvyšších politických a ekonomických kruhoch. Pochádza z nej aj prvý milionár USA. Dodnes vlastnia členovia rodiny obrovské bohatstvo a patrí im mnoho úspešných firiem pôsobiacich vo svete.

Syn mäsiara prvým americkým milionárom

Rodina má nemecký pôvod a otcom celého rodokmeňu je Johann Jacob Astor, ktorému sa v roku 1763 narodil John Jacob, najmladší zo štyroch súrodencov. Aj keď nik nečakal také veľké úspechy, ambície mladého chlapca boli obrovské. Vo veku 21 rokov odišiel z bratovej dielne na výrobu hudobných nástrojov v Londýne do USA. Tam začal s predajom kožušín pre Indiánov, no už v roku 1800 začal obchodovať s čínskymi kantónmi. Predmetom obchodu bol okrem kožušín aj čaj a santalové drevo.

O štyri roky neskôr kúpil niekoľko nehnuteľností na Manhattane, ktoré prenajímal. Pri kožušinách však ostal a dosť dobre sa mu v nich darilo. Neskôr odišiel do New Yorku a vytvoril tam centrum svojho podnikania, nakoľko predvídal rozvoj mesta v budúcnosti. Kúpil tu viacero pozemkov, rozhýbal obchody s realitami a postupne si vybudoval veľké impérium, ktoré ho vynieslo na vrchol amerických boháčov. Oficiálne je považovaný za prvého milionára a jeho majetok sa odhadoval na 20mil. USD.

 

Najznámejšie firmy Johna Jacoba Astora :

American Fur Company – kožušinová firma založená v roku 1808

Astor Hause – centrum spoločnosti, z ktorého bol riadený dovoz a predaj kožušín

Obchodná stanica vo Fort Astoria – založená v roku 1811 v blízkosti Columbia River

 

Mimoobchodné aktivity :

– miloval kultúru a umenie

– v Nemecku dal postaviť knižnicu a sirotinec

– podporoval spisovateľa Edgara Allena Poa

– stál pri prezidentskej kampani Henryho Claye

Slávny dedič

Dedičstvo po Johnovi Jacobovi pripadlo mladšiemu zo synov Williamovi Backhouse Astorovi. Ten navyše zdedil majetok aj po bezdetnom strýkovi Henrym. William sa preslávil najmä obchodovaním s realitami v New Yorku a bohatou výstavbou, ktorá mu priniesla zisky. Venoval sa aj poistkám, železniciam a uhliu, čo mu dopomohlo k zanechaniu majetku okolo 50mil. USD. „Titul“ najbohatšieho Američana tak vďaka nemu ostal v rodine.

 

Zaujímavosti zo života Williama :

– za manželku si vzal Margaret Rebeccu Armstrongovú, dcéru senátora a matky patriacej do slávnej rodiny Livingstonovcov

– veľkou sumou prispel k rozvoju otcovej knižnice

– počas americkej občianskej vojny sa postaral o protiústavný škandál

– jeho dom v Barrytown známy ako Rokeby zaradili do zoznamu Národných historických miest

 

Pokračovanie príbehu

V ďalšom priebehu 19.storočia pokračovali Astorovci v rozširovaní majetku a budovaní slávneho mena dynastie. Stále sa sústredili na trh s realitami a železnicami, no prenikli aj do ďalších oblastí. Pred koncom 19.storočia sa časť rodiny presťahovala do Anglicka, odkiaľ rozvíjali podnikanie v Európe a budovali si úzke kontakty s predstaviteľmi britskej monarchie. Zakladateľom tejto anglickej vetvy bol John Jacob III., syn slávneho Williama.

 

Najbohatší na svete ?

Ďalším zo slávnych potomkov bol John Jacob IV., ktorého majetok dosahoval pol miliardy USD a za svojej éry ho považovali za najbohatšieho človeka na svete. Zarobil na výstavbe nehnuteľností a medzi jeho najlepšie investície patril v tom čase najluxusnejší hotel na svete, (Waldorf-)Astoria Hotel. Bol iniciatívny aj v americkej politike a na sklonku 19.storočia financoval americké vojsko v konflikte so Španielskom. Nakoľko zahynul pri potope Titanicu, s jeho smrťou súvisí aj pár neoverených teórií poukazujúcich na plánovanú tragédiu.

V priebehu 20.storočia sa veľká sláva Astorovcov stratila a ostali trochu v úzadí. Dnes sa už okolo nich nerobí taký veľký rozruch a pozornosť si získali iné slávne rodiny upodozrievané z tajného ovládania sveta. Aj keď je rodina stále úspešná a jej majetok dosahuje astronomické čiastky, pravdepodobne nepatrí k tým najvplyvnejším klanom. Ich biznis je však naďalej na vysokej úrovni a svedčí o tom aj veľké impérium hotelov, kozmetická sieť a podiel v oblasti poisťovacieho sektora.

Zdroje : financnici.cz , wikipedia.org

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.